Spring naar content

JURY’S

INTERNATIONALE JURY

Anne Paulicevich

ANNE
PAULICEVICH

Na 10 jaar in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland te hebben gewerkt voor dans- en theatergezelschappen, begon Anne Paulicevich haar filmcarrière als scenarist voor
de film Tango Libre, geregisseerd door Frédéric Fonteyne (2012). De film werd bekroond op het Filmfestival van Venetië. Ze speelt er samen met François Damiens, Sergi Lopez en Jan Hammenecker. Filles de Joie is de tweede film die ze samen met Frédéric Fonteyne schreef en regisseerde, met Sara Forestier, Noémie Lvovsky en Annabelle Lengronne in de hoofdrollen. Deze was in januari 2020 te zien op het Festival van Rotterdam en werd vervolgens uitgebracht in België en Frankrijk om nadien verder te reizen naar naar verschillende festivals.
.
.

Karim Barras

KARIM
BARRAS

Karim Barras is een Frans-Zwitserse acteur die een opleiding volgde aan het INSAS. Hij studeerde er af in 1993. Na jarenlang op de planken te hebben gestaan in België, Frankrijk en Zwitserland, waar hij werkte op klassieke en hedendaagse auteurs en verschillende prijzen won, is hij steeds aanweziger op onze schermen. Onlangs was hij te zien in de bioscoop, in Tueurs van J-F Hensgens en F. Troukens, in het tweede seizoen van La trêve en in de reeks voor Arte: Au service de la France. Hij regisseerde zelf ook verschillende theaterstukken en componeerde er de muziek bij. Na Le canapé, uitgebracht in 2020, regisseert hij momenteel zijn tweede kortfilm met Baptiste Sornin.
.
.
.

NISSE Pierre

PIERRE
NISSE

Pierre Nisse is tevens Belgisch acteur. Na zijn studies aan het Conservatorium speelde hij in een aantal films en ontmoette mensen die eigenzinnige films maakten. Om enkel de rele vante titels te citeren: La Religieuse van Guillaume Nicloux, Laissez bronzer les cadavresvan Cattet-Forzani, D’un Château l’autre van Emmanuel Marre (Pardino d’oro in Locarno.), La Bête entre les Murs van Cédric Bourgeois, Cruelle est la Nuit van Alan Deprez, Michelvan Emmanuel Marre en Antoine Russbach, Witz van Martine Doyen. Pierre regisseerde zojuist samen met zijn kompaan Samy Kazi zijn eerste kortfilm. Een maffe film die onze hersens door elkaar zal schudden... Pierre Nisse zal binnenkort ook weer te zien zijn op het scherm: in de tv-serie Baraki en in de film L’eau à la bouche van Emmanuelle Huynh.
.

Sophie Maréchal

SOPHIE
MARECHAL

Sophie Maréchal is geboren in Brussel geboren. Sinds haar zevende goochelt ze tussen viool, Latijns-Amerikaanse dans en theater. Op 15-jarige leeftijd begon ze in films te acteren. Afgestudeerd aan het INSAS in 2015, werd ze bekend dankzij de Belgische serie La Trêve (RTBF) van Matthieu Donck, uitgezonden in meer dan 40 landen en beschikbaar op NETFLIX. Ze speelde de hoofdrol in de Franse tv-serie Guépardes (TF1). In 2019 won ze de prijs van “Mejor actriz protagonista” voor de Spaanse film Taro, van Dani Rebner. Op dit moment bereidt Sophie Maréchal de opnames voor van haar eerste kortfilm als regisseuse, Motherless Child. Binnenkort is ze te zien in de film van Jan Bucquoy: La dernière tentation des belges, evenals in de volgende film van Benoit Mariage: Saint-Habib, en in Frankrijk in de tv-serie Engrenages (Canal+).

NATIONALE JURY

Marie-Pauline Mollaret

MARIE-PAULINE MOLLARET

arie-Pauline Mollaret is een Franse filmcriticus en journaliste. Ze woont in Parijs en schrijft o.a. voor de gespecialiseerde tijdschriften l’Avant-Scène Cinéma en Ecran Noir, waarvan zij hoofdredactrice is. Met haar passie voor kort- en animatiefilms werkt ze ook mee aan het VOD-platform Bref Cinéma en aan het daartoe gebonden tijdschrift, beide gewijd aan het korte formaat; ze neemt eveneens deel aan het programma Bulles de rêves, uitgezonden op Radio Libertaire, waarin eens per maand animatiefilms centraal staan. Ze is eveneens lid van het selectiecomité voor de kortfilms van de Semaine de la critique van het Filmfestival van Cannes alsook van het selectieteam van het Animatie Filmfestival van Annecy.
.
.
.
.

Moritz Lehr

MORITZ
LEHR

Hoewel Moritz Lehr curator is voor Interfilm Berlijn, is zijn creatieve leven niet begonnen met film of beeld, maar met muziek. Hij speelde in punk- en reggaebands, ging uitgebreid op tournee als deel van een anti-folkduo en draaide het grootste deel van zijn leven platen voor mensen. Opgegroeid in de vreemde alledaagsheid van de jaren ‘90, was zijn relatie met cinema gecompliceerd (hoewel vreugdevol) tot op de dag dat hij kunst, muziek en media begon te studeren en de kortfilm ontdekte. In zijn esthetische en formele diversiteit en zijn DIY ethos deed de kortfilm hem onmiddellijk denken aan wat hij leuk vond
aan de muziekscènes waar hij vandaan kwam. Hij raakte geïnteresseerd in vragen over het narratieve, de tegenstellingen in de aanpak van documentaires en die van essays, en begon voor verschillende festivals te werken voordat hij zich in Berlijn vestigde, waar hij nu o.a. curator is van de documentaire competitie.

PIerre Francois Creancier

PIERRE FRANÇOIS CRÉANCIER

Pierre-François Créancier is Casting Director - ARDA- (association des responsables de distribution artistique). Hij was o.a. betrokken bij de casting van gerenommeerde talenten in de films Curiosa, Un an une nuit, Vers la bataille, Les Magnétiques, de SACDprijs op de Quinzaine des réalisateurs van het Festival van Cannes van dit jaar… alsook
Divines, een film die de Caméra d’Or won  op het Festival van Cannes 2016, evenals de César voor Beste Debuut, de César voor Beste Vrouwelijke Belofte en de César voor Beste Vrouwelijke Bijrol. In 2018 en 2019 was hij lid van het ‘Comité des Révélations des César’. Op dit moment werkt hij o.a. mee aan de volgende film geregisseerd door Houda Benyamina, Toutes pour une en de eerste serie geregisseerd door Ruben Alves …
.
.
.

NEXT GENERATION JURY

Jean-Raymond Garcia

JEAN-RAYMOND GARCIA

Jean-Raymond Garcia wordt beschouwd als één van de belangrijkste bezielers van de ontwikkeling van de filmsteunfondsen van de Franse regio’s en is tevens schrijver regisseur-producent. In 2017 regisseerde hij samen met Anne-Marie Puga zijn 4de korte film Un peu après minuit. De film werd geselecteerd in Frankrijk en in het buitenland, met name in de Verenigde Staten, waar hij verschillende prijzen en onderscheidingen heeft gewonnen. Binnen Uproduction coproduceerde hij Meurs, monstre, Meurs, van Alejandro Fadel (Un Certain Regard, Cannes 2018) en L’état sauvage, van David Perrault (Rotterdam 2020). In 2019 werd hij benoemd tot lid van het 1er collège Cinémas du monde aan het CNC. Momenteel ontwikkelt hij samen met Anne-Marie Puga zijn eerste genrefilm Les Vulnérables, geproduceerd door Farès Ladjimi bij Super Nova Films. Hij is ook verantwoordelijk voor ontwikkeling bij Poetik Film.

Marie Volkenner

MARIE-SOPHIE VOLKENNER

Na haar studies podiumkunsten in Berlijn en Metz, studeerde Marie-Sophie Volkenner aan het ULB in Brussel, waar ze in 2008 een Master in Cultural Management behaalde. Daarna begon ze bij Saga Film als productieassistente en later als ontwikkelings- en co-productiemanager. Met deze ervaring en de drang om te evolueren, vervoegde Marie het Fémis (Atelier Ludwigsburg-Parijs) in 2012-2013, waar ze de kortfilm Lebenslänglich van Liv Scharbatke produceerde (San Sebastian International Film Festival 2013). In oktober 2015 sloot Marie zich aan bij Annabella Nezri bij Kwassa Films. Daar produceerde ze de kortilms La Bague au doigt van Gerlando Infuso (Magritte voor de beste animatie kortfilm 2019) en meer recent La Ressource Humaine van Adriana da Fonseca (Jongerenjury award aan het Festival Tous Courts, BSFF 2020)
.
.

Niels Putman

NIELS
PUTMAN

Niels Putman is filmcriticus, curator, distributeur & eindredacteur, gevestigd in Antwerpen. Hij behaalde een Master in Audiovisuele Kunsten aan het RITCS in Brussel en een Master in Filmstudies & Visuele Cultuur aan de Universiteit Antwerpen. Momenteel is hij hoofdredacteur van Kortfilm.be - het enige magazine in Vlaanderen gewijd aan kortfilm - alsook hoofdredacteur en mede-oprichter van het online platform voor kortfilmkritiek Talking Shorts. Niels werkt als distributeur voor het Belgische VOD platform en distributiebedrijf Avila. Hij is ook de Managing Director van Short Film Conference en de Communications Manager voor de Torino Short Film Market. Niels werkt als freelance
filmjournalist voor verschillende Belgische media en maakt deel uit van het selectiecomité voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Hij is lid van de Belgische Film Pers Unie en FIPRESCI.
.