Spring naar content

Jury

INTERNATIONALE JURY

Stéphane-Bissot

STEPHANE
BISSOT

Als veelzijdig actrice en theatermaakster past zij zich aan aan de gevoeligheden die haar pad kruisen, waarbij ze altijd tracht te luisteren naar haar eigen verlangens en zich niet beperkt tot een bepaald genre.

Ze heeft gewerkt met Joachim Lafosse, Jean Marc Vervoort, de gebroeders Dardenne, Julie Lopez Curval, Stéphane Robelin, Nicolas Cuche, Gabriel Le Bomin, Valérie Lemercier, Gérard Pautonnier, Germinal Roaux, Julien Rambaldi, Marc Fitoussi, Stéphane Demoustier, Leila Marrakchi, Inti Calfat, Ady El Assal, Bruce Macdonald, Philippe Lefèvre, Boris Baum.


Na 34 langspeelfilms en 7 kortfilms, 19 tv-films en -series (waaronder Melting Pot Café), 21 toneelstukken, lezingen, performances, is ze nu te bewonderen in de eerste kortfilm van Julien Dewitte, Bière amère, aan de zijde van Jean Jacques Rausin en Isabelle de Hertogh.

Verder speelt ze in Nous, les Grosses van Guillaume Druez in het Théâtre de la Vie en in Kvetch van Robert Bouvier op het Festival van Avignon.

Stéphane castang dimensions web

STEPHANE
CASTANG

Als theateracteur speelde Stéphan Castang met Marion Guerrero, Benoît Lambert, Ivan Grinberg, Thomas Poulard... Als acteur en dramaturg werkte hij samen met het gezelschap L'Artifice (Lettres d'amour de 0 à 10, die de Molière 2005 kreeg voor Beste Voorstelling voor Jong Publiek).


Daarnaast schreef en regisseerde hij: Jeunesses françaises (2011, geselecteerd voor de Berlinale in 2012, in de selectie van de Césars 2013 en bekroond op de festivals van Pantin, Nice, Lille... ), Service compris (2014), Fin de campagne (2015), Panthéon Discount (2016, in de selectie van de Césars 2018 en geselecteerd in 100 festivals en bekroond in Clermont-Ferrand, Alès, Brest, Seoul, Stuttgart... ) en Finale (2020, geselecteerd in vele festivals waaronder Clermont-Ferrand, en bekroond in Pantin, Trouville en op het BSFF...).


Op dit moment bereidt hij de opnames voor van zijn eerste langspeelfilm, Vincent doit mourir, geproduceerd door Capricci en Bobi Lux, met Karim Leklou en Vimala Pons.

photo GDoignon DP dimensions web

GERALDINE
DOIGNON

Géraldine Doignon is een Brusselse scenariste en regisseuse, afgestudeerd aan het IAD in 2000.

Haar eerste kortfilm, Trop jeune, won de Grand Prix op het BSFF, waarna deze geselecteerd werd voor andere internationale festivals, waaronder Clermont-Ferrand in 2003. Daarna regisseerde ze Comme personne en Le syndrome du cornichon, twee kortfilms die ook internationaal bekroond en geselecteerd werden. Haar eerste langspeelfilm, De leur vivant, is een low budget productie dat uitkwam in België in 2012, na selecties over de hele wereld. In 2016 werd haar 2de langspeelfilm Un homme à la mer, bekroond met een Magritte. De film werd een succes bij zowel de filmcritici als het publiek en zette de regisseuse mee op de lijst van Belgische regisseurs om in de gaten te houden.

Haar project Lenny n'a pas l'âge werd in 2018 geselecteerd voor het Boost Camp, waarna ze aan het einde van de workshops de Prix SACD en Proximus prijs in ontvangst nam. Sinds 2019 werkt ze aan twee nieuwe projecten: de documentaire We are family en de fictie Devenir grande.

Steve Driesen dimension web

STEVE
DRIESEN

Steve Driesen studeerde in 1995 af aan het IAD en startte zijn carrière in het theater.

Van Shakespeare tot Molière, van Martin Crimp tot Boris Vian, via Crommelynck en Marivaux, speelde hij in een veertigtal producties, en werd genomineerd voor de Prix du Théâtre 2003 voor L’Exemple du Dr Korczak van David Greig.

In 2013 speelde hij samen met Marie Gillain in Landes, de eerste langspeelfilm van François-Xavier Vives. Deze film leverde hem een nominatie op voor de Magritte du Cinéma.

Na de kortfilms Bowling Killers (genomineerd voor een Magritte du Cinéma in 2014) en Les petites mains (César voor Beste Kortfilm 2018), valt hij op in verschillende TV-series waaronder Section Zéro van Olivier Marchal, L'Outsider van Christophe Barratier, Le temps des aveux van Régis Wargnier, Les témoins van Hervé Hadmar, Prise aux Piège van Karim Ouaret, Victor Hugo, Ennemi d’Etat van Jean-Marc Moutout, Je voulais juste rentrer chez moi van Yves Rénier... Hij speelde samen met Vincent Cassel en Eva Green in Liaison van Stephen Hopkins en is net klaar met de TV-series Germinal van David Hourrègue en TouTouYouTou van Julien Patry.

Morgane Dziurla-Petit dimensions web

MORGANE
DZIURLA-PETIT

Morgane Dziurla-Petit is geboren in Frankrijk. Na haar filmstudies in Parijs en Cannes vestigde ze zich in Zweden in 2017.

Ze regisseerde verschillende veelgeprezen kortfilms die zich op de grens tussen documentaire en fictie bevinden. Haar tweede kortfilm Excess Will Save Us, won onder meer de Internationale Grand Prix op het BSFF. Haar kortfilms (onder meer Le Jour en Grab Them) werden in totaal op meer dan 100 festivals vertoond.

In 2022 kwam Excess Will Save Us uit, een langspeelfilm die gebaseerd is op haar gelijknamige kortfilm. De film werd geselecteerd voor de Competities van het Rotterdam International Film Festival en het Göteborg Film Festival.

berangere Mc Neese dimensions web

BERANGERE
Mc NEESE

Bérangère Mc Neese is actrice, scenarioschrijfster en regisseuse. Als Belgische en Amerikaanse begon ze als actrice voor reclamespots, kortfilms en nadien ook speelfilms. Ze vertolkte éen van de hoofdrollen in Le Viol, een TV-film van Alain Tasma. Ze speelde ook in de films van o.a. Alexandre Coffre, Cécilia Rouaud, Giovanni Aloi, François Pirot, Pascal Elbé en Nicolas Bedos.

Ze speelde in verschillende TV-series zoals Like Moi (France TV), Le roi de la vanne, Le Bureau des Légendes (Canal+), HPI (TF1), Braqueurs (Netflix). Binnenkort is ze te zien in twee nieuwe TV-reeksen van de RTBF: Fils de, en Des Gens Bien.

In 2015 regisseerde ze de kortfilm Le Sommeil des amazones. Haar tweede kortfilm, Les Corps Purs, waarin ze eveneens acteert, kwam uit in 2017. Vervolgens maakte ze Matriochkas, waarvoor ze de Magritte 2020 ontving voor Beste Kortfilm, de Grand Prix in Palm Springs en de Prijs voor Beste Regie in Rhode Island.

 

 

 NATIONALE JURY

Christophe-Taudière

CHRISTOPHE
TAUDIERE

Christophe Taudièreis is het Hoofd van de Afdeling korte film bij France Télévisions sinds 2011.


Hij houdt van durf en vernieuwing en zoekt graag naar nieuwe invalshoeken en nieuwe schrijfstijlen, zowel in fictie als in documentaire en animatie.


De Afdeling korte film van FTV geeft het hele jaar door, via haar twee wekelijkse tv-programma's "Histoires Courtes" op France 2 en "Libre court" op France 3, een kans aan beginnende filmmakers die ons met een andere blik laten kijken naar levensfragmenten, die van de indringende kortfilm en die van het moment dat ons verrast.

.
.
.
.
.

Francois Theurel dimensions web

FRANÇOIS
THEUREL

François Theurel is auteur, regisseur en webvideograaf.

Na een doctoraat in de sociologie, behaald in 2011 aan de Universiteit van Avignon, creëerde hij in 2012 het youtubekanaal "Le Fossoyeur de Films" (« De filmgrafdelver »), gewijd aan de cinema. Door de jaren heen, is het kanaal gediversifieerd met het exploreren van hybride formaten, tussen documentaires, speelse montage-experimenten, mash-up kortfilms en meer traditionele analyses.

In 2020 wijdt François Theurel zijn boek « Camera Obscura », gepubliceerd door Hoëbeke, aan de mysteries van het beeld in de cinema.

Tatiana-Vialle

TATIANA
VIALLE

Tatiana Vialle, die aanvankelijk actrice was, werkte als castingdirector voor een zestigtal films, en verscheen enkele malen in films (onlangs nog in Aurore van Laetitia Masson).


In 1996 regisseerde zij Les Eaux et forêts van Marguerite Duras met Elisabeth Depardieu, die haar vervolgens de leiding van de acteursworkshop van Emergence toevertrouwde. In 2010 bewerkte en regisseerde ze voor het theater Une femme à Berlin met Isabelle Carré en Swann Arlaud; in 2013 regisseerde ze Prendre le risque d'aller mieux, een tekst van Bruno Nuytten, met Swann Arlaud en Capucine Lespinasse.
In 2017 regisseerde ze samen met Swann Arlaud een kortfilm: Venerman. In 2018 schreef en regisseerde ze Belle-fille, vertolkt door Maud Wyler, voor het Festival van Avignon. In 2020 regisseerde ze Executor 14, een tekst van Adel Hakim met Swann Arlaud en Mahut, in het Théâtre du Rond-Point.


In 2021 schreef en regisseerde ze Le cabaret impromptu.

 NEXT GENERATION JURY

Bea Catteeuw dimensions web

BEA
CATTEEUW

Bea is geboren in Gent, in de jaren 60.


Ze is in 1987 afgestudeerd aan het RITCS met een Master in Audiovisuele Kunsten.

In 2005 besluit Bea haar eigen productiemaatschappij op te richten: DENZZO Brussels is geboren en zal in 2012 volledig haar eigendom worden.

Sinds de start van DENZZO produceerde Bea een honderdtal commercials en bewustmakingscampagnes, de langspeelfilm "Sinner" en drie wereldwijd bekroonde kortfilms, waaronder "Beau Monde" en "Binge Loving" die onlangs de Ensor voor beste kortfilm won.

Christelle-Mahy

CHRISTELLE
MAHY

Na haar studies fotografie aan de hogeschool "75" in Brussel, vervoegde Christelle al snel de de filmsets als assistent-regisseur in fictie en in reclame.


In 2005 maakte ze de overstap naar productiemanagement, voornamelijk voor fictie en op internationale coproducties.


Sinds 2015 heeft de wens om langetermijnprojecten te ontwikkelen haar geholpen betrokken te worden bij de creatie en de opnames van de twee seizoenen van de serie UNITE 42 en om samen te werken met talrijke auteurs voor verscheidene productiemaatschappijen.


Christelle is sinds 2016 lid van de filmcommissie van de FWB en sinds 2020 vice-voorzitter van de kortfilmcommissie.

Sébastien Petit 3

SEBASTIEN
PETIT

Sébastien studeerde in 1999 af aan het INRACI/HELB in de richting filmwetenschappen. Hij werkte de eerste jaren als elektronicus, cameraman, monteur en regieassistent. In 2004 lanceerde hij het Atelier Pelloche, dat de productie van kortfilms met mentaal gehandicapte volwassenen mogelijk maakte.

Daarnaast richtte hij het productiehuis Boîte Noire op, dat hem de kans gaf zijn eerste projecten te realiseren. In 2007 keerde hij terug naar de filmsets, eerst als regieassistent en vervolgens als regisseur, voornamelijk in de reclame. In diezelfde tijd draaide hij verschillende kortfilms, Chaos in 2010 en Bowling Killers in 2013, alsook genomineerd voor de Magritte voor Beste Kortfilm in 2014. Hij werkt momenteel aan Eliot, zijn eerste langspeelfilm geproduceerd door Patrick Quinet voor Artemis Productions.