Spring naar content

Latino

31.08.2021 – 13.30 – Vendôme


Sinds 2007 bestaat er een zusterband tussen de gemeente Elsene en de stad Biarritz, deze verhouding vertaalt zich ook naar het grote scherm. Dit filmprogramma geeft je de gelegenheid op ontdekkingstocht te gaan in het teken van Latijns-Amerika. Het programma werd samengesteld door het Festival de Cinémas et Cultures d’Amérique latine in Biarritz

El silencio del rio

Francesca Canepa

Pays Pérou
Genre Fictie
2019 - 14' - Couleur
Juan, een kind van 9 jaar, woont met zijn vader in een drijvend huis aan de andere kant van de Amazonerivier. De film bouwt een wonderbaarlijke kosmogonie op waarin de mens in dialoog gaat met de natuur, de dag met de nacht, de droom met de werkelijkheid, het kind met de vader. Het is ook een inwijdingsverhaal waarin de overgang naar volwassenheid wordt gemaakt, letterlijk, "door zijn dromen te leven". Zozeer zelfs dat men niet weet of het de vader of de zoon is die zijn wereld aan de ander overdraagt.

Gardeliana

Patricio Toscano

Pays Argentinië
Genre Fictie
2020 - 16' - Couleur
Een groep Carlos Gardel-fanaten komt elk jaar bijeen op de begraafplaats van Chacarita om de verjaardag van zijn dood te herdenken. Geen film over Gardel, maar over melancholie, de Argentijnse passie en kwintessens. Alle mensen, gefilmd met liefde, dragen het in zich. Ze komen om het verstrijken van de tijd te trotseren en hun trouw te bevestigen. Zij verlaten hun eenzaamheid voor een dag en slagen erin te bestaan voor de tijd van een opname, de tijd van een lied.

Menarca

Lillah Halla

Pays Brazilië
Genre Fictie
2020 - 22' - Couleur
In een dorp met vervuild water anticipeert een jonge tiener op haar eerste menstruatie, terwijl ze manieren bedenkt om zichzelf te beschermen tegen het bijna onvermijdelijke geweld dat haar te wachten staat. De film bewandelt de grens tussen het gesprokene en het onuitgesprokene, tussen het on-screen en het off-screen, tussen monstruositeit en normaliteit, om een sfeer te scheppen, tussen realisme en fantasie, die zo dicht mogelijk bij zijn jonge protagoniste en de ontdekking van haar gemuteerde lichaam kan staan.

Permanencia

Camilo Palacios

Pays Colombia
Genre Fictie
2020 - 13' - Couleur
Leonardo gaat met zijn moeder en zus naar hun tweede huis. Ernstig ziek, ontdekt hij dat cryonics een mogelijkheid is terwijl zijn zus een video aan hem opdraagt, gefilmd met haar mobiele telefoon. Als film de balseming van de werkelijkheid was, stelt Permanencia voor digitaal te definiëren als de cryogenisering ervan. De cinematografische techniek evolueert, maar het doel van de film is altijd de werkelijkheid vast te leggen en, ook al spreekt hij over de dood, het leven te vieren.

Teoria social numerica

Paola Michaels

Pays Colombia
Genre Fictie
2020 - 7' - Couleur
Een oude vrouw herinnert zich de parallel die ze als kind maakte tussen mensen en getallen. Deze relatie wordt geïllustreerd door film en digitaal archiefmateriaal, waardoor het idee van het verstrijken van de tijd en de cycli van het leven wordt versterkt. In deze luchtige en diepzinnige film gaan we van de Super 8-films van de kindertijd naar de mobiele telefoonvideo's van de oude dag. De digitale toekomst van de mens is niet langer een kinderlijke projectie, maar is een vreemde realiteit geworden.