Spring naar content

Iraanse vrouwelijke regisseuses

05.05.2023 – 18.30 – Galeries


Vrouwelijke Iraanse regisseurs: meervoudige realiteiten in een paradoxale context

In het Westen is Iran vooral bekend door het beeld dat de media of de film uitdragen; een beeld dat vaak beïnvloed wordt door een “oriëntalistische” visie die de veelheid aan realiteiten van deze complexe en paradoxale samenleving vertekent. Terwijl Iraanse vrouwen soms onderdrukt, soms bevrijd lijken, voeren zij in feite al meer dan honderd jaar acties in het land. Acties die nu een ongekend hoogtepunt hebben bereikt.

Dit programma van kortfilms wil verschillende standpunten van Iraanse vrouwen laten zien over onderwerpen die hen direct aangaan. Door middel van animatie en fictie gaan deze films in op hedendaagse uitdagingen en bieden ze inzicht in de plaats van vrouwen in de Iraanse samenleving en daarbuiten.

De vertoning wordt gevolgd door een talk gehost door Fery Malek-Madani (Art Cantara asbl). Zij gaat in gesprek met regisseuses Farnoosh Samadi (Gaze) en Ghasideh Golmakani (Horn).

Gaze

Farnoosh Samadi

Pays Iran @
Genre Fictie
2017 - 14'28'' - Color
Na een werkdag zit een vrouw op de bus en ziet ze iets gebeuren dat haar in een ongemakkelijke situatie brengt; onthullen wat ze heeft gezien of niets zeggen.

Horn

Ghasideh Golmakani

Pays Iran @
Genre Fictie
2018 - 8' - Color - Sous-titres: VO ST FR/EN
Een Iraanse zakenvrouw probeert een parkeerplek te vinden om op tijd te zijn voor een belangrijke afspraak. Mannen vallen haar lastig in de straten van Teheran maar ze vindt een oplossing om ze te confronteren…

The Visit

Azadeh Moussavi

Pays Iran @
Genre Fictie
- 14'00'' - Couleur - Sous-titres: VO ST FR/EN
Een jong meisje en haar moeder gaan de vader bezoeken in de gevangenis.

LeftOver

Yasaman Hasani

Pays Iran @, Oostenrijk
Genre Animatie
2018 - 5' - Color - Sous-titres: VO ST FR/EN
LeftOver is een poëtische reis van de filmmaker Yasaman Hasani die tussen twee werelden schakelde: Oost en West. Ze is opgegroeid in postrevolutie Iran en heeft voor vele jaren in Oostenrijk gewoond. In een experimentele opstelling van twee delen van haar jeugd en volwassen leven geeft ze het publiek een inkijk in haar persoonlijke ervaringen en de gender stereotypes in deze culturen.

Exam

Sonia K Hadad

Pays Iran @
Genre Fictie
2019 - 15' - Couleur - Sous-titres: VO ST FR/EN
Wanneer een tienermeisje betrokken wordt bij het leveren van een pak cocaïne, komt ze terecht in een vicieuze cirkel van rare gebeurtenissen.

Halghaviz (Hanged)

Roqiye Tavakoli

Pays Iran @
Genre Fictie
2019 - 13' - Color - Sous-titres: VO ST FR/EN
Een 40-jarige vrouw die 136 kg weegt, werkt als een beul in de Yazd provincie in Iran.

The Zoo

Nafiseh Zare

Pays Iran @
Genre Fictie
- 17'00'' - Couleur - Sous-titres: VO ST FR/EN
Ra’na zoekt het hert dat ze zag in haar droom tussen de dieren van de zoo. Haar moeder zoekt het gepaste moment om haar belangrijk nieuws te vertellen.